CEREC

CEREC tehnologiju najbolje možemo opisati rečenicom: POTPUNO NOV OSMEH U SAMO JEDNOJ POSETI!

 

U8Pre i posle izrade CEREC plombi 

 

Ukoliko želite da vratite prirodan izgled zuba, ne želite uzimanje otiska, želite materijal koji je biokompatibilan i dugotrajan i sve to želite da završite u samo jednoj poseti CEREC je pravo rešenje za Vas. CEREC je kompjuterski CAD CAM sistem za izradu potpuno keramičkih plombi, krunica i mostova. Do sada je preko 8 miliona pacijenta u preko 50 zemalja sveta uradilo neki od CEREC radova.

Zahvaljujući CAD–CAM tehnologiji i brojnim istraživanjima, došlo se do formule za izradu izuzetno vernih zubnih nadoknada, koje ne samo da poseduju izuzetne estetske karakteristike, već su i izuzetno biokompatibilne. Radi se o bezmetalnoj keramici. Zavisno od defekta na zubima, ovi materijali mogu se upotrebljavati za izradu krunica i mostova, zubnih faseta (ljuskica), ali i za izradu specijalnih plombi. Sve ove nadoknade se rade u laboratoriji za zubnu tehniku, opremljenu CAD-CAM tehnologijom (kompjuterski), što im garantuje izuzetnu preciznost i estetiku.

 

Proces izrade CEREC nadoknada

Proces izrade bezmetalnih nadoknada CAD-CAM tehnikom je precizniji od procesa izrade klasičnih metalokeramičkih kruna i mostova. Proces izrade ima sledeće faze:

1. Pregled i anamneza – na osnovu indikacija i stanja zuba, stomatolog postavlja dijagnozu i preporučuje više mogućnosti, uz obrazloženje za-i-protiv, zavisno od indikacija;

2. Priprema zuba ­– zubi se bruse kako bi se pripremili za izradu protetske nadoknade;

3. Otisak – uzima se otisak zuba;

4. Izlivanje modela – na osnovu otiska zuba izliva se gipsani model zuba sa kojim se kasnije radi;

5. Skeniranje modela

6. Modeliranje – CAD-CAM softver na osnovu unetih zahteva modelira zube;

7. „3D štampanje zuba“ – most se frezuje na osnovu 3D modela iz bloka postavljenog u CAD-CAM uređaj;

8. Cementiranje – nadoknada se cementira posebnim estetskim cementom za bezmetalnu keramiku.

 

 

Prednosti bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramičke radove

  • Potpuna biokompatibilnost materijala.
  • Nepostojanje alergija na ovaj material (velik broj pacijenata sa metalokeramičkim mostovima pate od alergijskih reakcija zbog velike količine nikla u leguri metala). 
  • Nepostojanje bimetalizma kod bezmetalnih radova (stvaranje struje niskog napona izmedju dva metala, npr. izmedju metalokeramičke krunice i amalgamske plombe). 
  • Čvrstina radova je 4 puta veća u odnosu na metala koji se upotrebljava za metalokeramičke radove.
  • Postojanost i nemenjanje svojih fizičko-hemijskih osobina i nakon dugo godina provedenih u ustima.
  • Estetska superiornost u odnosu na metalokeramičke radove.
  • Blagotvorno dejstvo na desni tj gingivu sa kojom dolazi u kontakt.
  • Nepostojanje tamnih prebojenosti gingive na spoju krunice i desni.

 

 

Vrste CEREC radova

Viniri
Uz minimalno bušenje prednje površine zuba CEREC pravi keramičku fasetu (ljuspicu) debljine do 1mm u željenoj boji i obliku, lepi se istog dana i daje idealan estetski rezultat. Koristi se kod rotiranih zuba, zuba nepravilnog oblika i loše boje. Tamo gde je potrebna estetska korekcija, viniri su idealni.

Bezmetalne krune i mostovi – ne sadrže metalnu podlogu već od cirkonijum keramike, zbog čega zubi izgledaju potpuno prirodni.

Inlei i onlei – kompjuterski izrađene plombe svih boja i oblika, predstavljaju savršenstvo u restauraciji svih vrsta defekata zuba posebno u promeni tamnih starih amalgamskih ili kompozitnih plombi.

krune

Sa CEREC tehnologijom možemo obnoviti Vaš zub biokompatibilnim materijalom izvrsnih karakteristika koje nadmašuju sve dosada korišćene materijale i to u samo jednoj poseti. U obnovi Vašeg oralnog zdravlja CEREC tehnologija predstavlja najkvalitetniji izbor.